Arabika vs Robusta - aké sú rôzne druhy kávových zŕn?
Vo svete plnom rôznych druhov kávových nápojov je možné stretnúť sa aj s rôznymi druhmi kávových zŕn. V kávovej ríši v skutočnosti existujú štyri rôzne druhy kávových zŕn – každá sa líši svojimi vlastnými profilmi a príchuťami. ich pôvod.
Existujú štyri základné druhy kávovníkov: Robusta, Arabika, Liberica a Excelsa. Najbežnejšie sú však kávové zrná Arabika, ktoré tvoria asi 60% - 70% celosvetovej produkcie kávy. Robusta je tiež široko používaná v káve. Liberica a Excelsa sú naopak menej obvyklé, ale občas sa s nimi môžete stretnúť.


Čo sú kávové zrná?
1. Kávové zrná Robusta
Pýtate sa, ako Robusta chutí?
Zrná odrody Robusta sa vyznačujú výraznou a intenzívnou chuťou, často poskytujúcou silnejší a ostrejší chuťový profil. Občas môžu byť tiež horká v porovnaní s inými odrodami. Okrem toho sa robusta môže pochváliť silnou arómou, ktorá dopĺňa jej už tak robustný chuťový profil.
2. Kávové zrná Arabika
3. Kávové zrno Liberica
Historicky boli relatívne neznáme až do konca 19. storočia, kedy si získali obľubu medzi producentmi kávy z juhovýchodnej Ázie. Tento novo objavený záujem vyvolala plesňová infekcia, známa aj ako kávová hrdza, ktorá bohužiaľ zdecimovala plodiny Arabiky v regióne.
Pokiaľ ide o vzhľad, rastlina Liberica vyniká výrazne väčšou veľkosťou v porovnaní s rastlinami Arabika a Robusta. Produkuje čerešne rôznych veľkostí, tvarov a vzhľadov, čo zvyšuje jej pôvab. Vďaka svojej tolerancii k horúcej a vlhkej klíme sa rastlina Liberica stala obľúbenou medzi pestovateľmi kávy, najmä v Malajzii a na Filipínach.
A ako chutí? Káva Liberica si vyslúžila reputáciu pre svoj výrazný a trochu kontroverzný chuťový profil – napríklad ako syrečky; buď to milujete, alebo nenávidíte, nič medzi tým! Niektorí ju popisujú ako orechovú, drevitú a pozoruhodne robustnú, ktorá dodáva každej šálke jedinečnú hĺbku. Iným sa však môže zdať jeho chuť na ich vkus trochu príliš intenzívna a dávajú prednosť jemnejšej káve.
4. Kávové zrná Excelsa
A menšia zaujímavosť na záver: Zrná Excelsa obsaujú menej kofeínu v porovnaní s inými odrodami. Zrná odrody kávovníka Excelsa sa môžu pochváliť výrazným chuťovým profilom, ktorý na vás určite urobí dojem. Sú známe svojimi ovocnými podtónmi, ktoré dodávajú každému dúšku nádhernú komplexnosť. Aj keď nemusia byť tak široko uznávané ako niektoré iné odrody kávy, zrná Excelsa sa často používajú v zmesiach na zvýšenie komplexnosti chuti, než aby sa predávali ako káva s jedným pôvodom.
Ak teda chcete pozdvihnúť svoj zážitok z kávy nádychom ovocnej dobroty, môžu byť pre vás zrná Excelsa tou pravou voľbou!
Ktoré kávové zrná sú najsilnejšie
Aké kávové zrná by ste si mali vybrať pre svoju kávu?


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
